Ce este bine sa stii despre (in)dependenta?

Dependenta este cunoscuta, in literatura de specialitate, ca  tulburare de control a impulsului, adica in anumite momente, individul simte o nevoie puternica de a consuma o substanta sau de a avea un comportament, o nevoie cu mult mai puternica decat puterea sa de a controla in acel moment, chiar daca este constient de efectele negative ce urmeaza comportamentului.

Dependenta inseamna de asemenea si implicarea in comportamente repetate, in ciuda faptului ca aceasta implicare este una daunatoare atat pentru propria persoana, cat si pentru cei din jur. Cu timpul aceste comportamente devin excesive si tulbura calitatea vietii persoanei respective. Excesele, lipsa de control, de rationalitate si, in ultima instanta, de responsabilitate fata de sine, cu alte cuvinte dependenta, poate fi considerata ca o forma de violenta asupra propriei persoane, un comportament autodistructiv, ce a fost de altfel inclus si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in clasificarea violentei asupra propriei persoane.

Din perspectiva psihoterapeutica, adesea, atunci cand vorbim despre dependenta vorbim, despre un refugiu pe care persoana dependenta il gaseste, pentru a putea face fata unei realitati imposibil de gestionat. Unul din factorii dependentei, pe care ii intalnesc adeseori in terapia cu aceste persoane, este plictiseala, de exemplu, si faptul ca aceste persoane au printre trasaturile lor de personalitate, o toleranta scazuta la plictiseala. Astfel, pentru a evita aceasta stare, in care ar fi pusi in situatia de a sta cu ei insisi, de a fi in centrul propriei lor atentii, iar acest lucru este aducator de anxietate, sau de tristete, pentru ca nu regasesc un sens al lor in propria viata, ei ar putea recurge la alte activitati, ce cu timpul se transforma in dependente. De aceea, dependenta inseamna si o ajustare creativa, adica persoana face ceva pentru a putea supravietui realitatii sale; nu e o alegere buna, dar e cea mai buna alegere pe care a putut sa o gaseasca.

Dintotdeauna oamenii au fost diferiti: unii sunt foarte echilibrati, traiesc moderat, altii sunt sobri, altii, dimpotriva sunt inclinati catre excese, catre comportamente lipsite de control, ducand o viata pe muchie de cutit, fiind expusi la consecintele riscului pe care rareori si-l asuma in mod constient. Totusi, modernitatea si postmodernitatea a adus cu sine o oferta nemasurat de larga de tentatii de orice fel, orice se poate realiza si asta antreneaza, in mod implicit, comportamente nemasurate, excese cu consecinte adesea dramatice, asupra sanatatii mentale si fizice.

A te opune acestei tendinte inseamna a dezvolta o filozofie personala privind viata – a unui sistem de valori – a unui control de sine si a unei imunitati fata de excese si comportamente nesanatoase.