Sunt multe motivele pentru care oamenii decid sa schimbe ceva la ei, un comportament sau o obisnuinta, si din pacate, asta se intampla, de obicei, atunci cand raul este deja facut sau suferinta resimtita este atat de mare, incat nu mai poate fi trecuta cu vederea. In cazul jocurilor de noroc, asta inseamna ca ai inceput sa te confrunti cu:

– probleme financiare foarte mari (datorii, credite, imprumuturi, amanet);
– au aparut conflictele cu cei mai importanti oameni din viata ta (familia, partenerul, prietenii, copiii);
– petreci tot mai mult timp cu gandul la joc, practic intregul tau program este stabilit in functie de joc;
– te gandesti in permanenta la modalitati de a face rost de bani pentru a juca si a recupera datoriile pierdute;
– cauti in permanenta modalitati de a face rost de bani pentru a juca si minti pe toata lumea pentru asta;
– te simti vinovat atunci cand realizezi suferinta adusa celor din jur, dar si tie;
– obisnuiesti ca atunci cand esti suparat, iritat, frustrate, plictisit sa mergi sa te joci sau chiar sarbatoresti o reusita personala prin cateva ore de joc;
– starea ta fizica, emotionala si mentala este tot mai proasta.

Si cu toate astea, chiar daca esti ingrijorat in privinta jocurilor si simti ca situatia ti-a scapat de sub control, nu este intotdeauna usor sa ceri ajutor, sau sa gasesti un loc, in care sa stii ca primesti ajutorul potrivit. Poate ca te-ai mai gandit la asta, dar ai considerat ca este jenant pentru tine, sa ceri ajutorul unui specialist, sau pur si simplu ai considerat ca nu ai nevoie de nimeni…si probabil ca ai incercat sa rezolvi aceasta problema de unul singur…nu-i asa ca asta a functionat o scurta perioada de timp, dupa care ai revenit la starea initiala?

Ei bine, daca te gandesti din ce in ce mai mult la jocuri, iti petreci timpul in cazinouri sau online, investeşti timp, bani si energie in speranta unor castiguri sau recompense, si, daca vrei sa detii controlul asupra acestui obicei, sau vrei sa fii liber de orice dependenta…noi suntem aici pentru tine! Este important sa stii ca tratamentul tau incepe o data cu a recunoaste aceste probleme si cu dorinta de a le depasi. Daca te regasesti in cele mentionate mai sus, sau o persoana apropiata pare sa aiba simptomele descrise anterior, cel mai bun lucru pe care il poti face, este sa il indrepti catre un specialist, pentru a primi ajutorul potrivit acestei afectiuni psihice.

La nivel psihologic, jucătorul patologic este un individ foarte competitiv si preocupat de ce cred ceilalţi despre el, neliniştit, superstiţios sau care consideră că poate controla mersul lucrurilor atunci când joacă; un individ care vede banii, in acelaşi timp, ca sursa tuturor problemelor sale, dar şi ca rezolvare a acestora. La nivel psihosocial, se poate vorbi despre dependenţa de jocurile de noroc ca de un comportament învăţat şi perpetuat prin prezenţa unor recompense inițiale substanţiale (cei mai mulţi jucători patologici au avut experienţa unui câştig foarte mare la începutul carierei lor).