În demersul noastru de a face faţa vieţii şi de a ne „descurca”, de a avea „succes”, de „a fi buni” sau chiar „cei mai buni”, ne găsim diverse metode pentru a ne lupta cu stresul zilnic şi vicisitudinile inerente. Alcoolul este un drog puternic, ce a „insotit” omenirea aproape de la inceputurile ei. Aspectele lui benefice, ca si cele daunatoare, au fost observate de-a lungul istoriei. Vinul este unul din cele mai vechi tipuri de bauturi alcoolice si il gasim mentionat in Biblie de peste 200 de ori. Deşi alcoolul a apărut iniţial din motive practice (înlocuirea apei de băut impure, oficierea unor ceremonii religioase etc.) utilizarea lui s-a schimbat ulterior. Oamenii au început să producă diferite tipuri de alcool, iar consumul de alcool a devenit parte din cultura europeană.

Indiferent dacă sunt sub formă de bere, vin sau lichior, băuturile alcoolice sunt substanţe chimice care afectează activitatea mentală, emoţională şi comportamentală. Si cum băuturile alcoolice sunt atât de comune şi accesibile în cultura noastră, am uitat că, de fapt, alcoolul este un drog cu efecte similare drogurilor interzise.

La inceput, comportamentul de a consuma alcool se realizează prin învăţare socială – copiii şi adolescenţii învaţă, privind la cei maturi, că a consuma alcool este ceva plăcut, oamenii care beau sunt veseli, râd şi se simt bine. Curiozitatea şi dorinţa de a imita adulţii îi determină pe mulţi copii să încerce să consume la rândul lor alcool. Alcoolul devine astfel un risc din ce în ce mai mare, pentru că poate fi acceptat şi încurajat de către cei din anturaj şi, cel puţin temporar, îi poate face să pară şi să se simtă mai mari. Consumul de alcool devine deci un comportament format pe baza învăţării sociale.

Cu trecerea timpului, acesti copii, deveniti adulti, in conditiile in care, traiesc un stres tot mai ridicat al vietii cotidiene, ajung in momente in care isi pierd motivatia, isi pierd scopul si sensul, si pentru a umple acest vid, unii vor incerca sa adune bunuri materiale, altii vor ravni la prestigiu sau bani, in timp ce altii se folosesc de sexualitate, de relatii nesanatoase, sau de diferite substante. Una dintre aceste substante este alcoolul- in prezent, cel mai abuzat drog, in lume.

Statisticile arata ca 25% din populatia Romaniei, isi cauta tot mai disperat eliberarea din stresul, suferintele si greutatile zilnice, prin consumul excesiv de alcool, acesta expunandu-i riscului de a dezvolta si problemele cauzate de acesta: accidente, tulburari mentale si emotionale, afectiuni cardio-vasculare, afectiuni hepatice, dependenta de alcool sau alcoolism.

Alcoolismul nu selecteaza oamenii. Ii afecteaza, deopotriva, pe cei tineri si pe cei batrâni, pe cei bogati si pe cei saraci, pe oameni de diferite rase si religii. Organizatia Mondiala a Sanatatii a afirmat ca „alcoolismul este o boala tratabila”, o boala care este foarte asemanatoare cu diabetul, cancerul sau chiar cu bolile cardiovasculare. Alaturi de bolile cardiovasculare si cancer, este una dintre cele trei mari probleme de sanatate in intreaga lume. Profesionistii din domeniul medical afirma ca alcoolismul este „o obsesie mentala cuplata cu o alergie fizica”. Nimeni nu doreste sa aiba cancer, boli de inima, diabet sau alcoolism. Nimeni nu alege sa aiba o boala, cu toate astea, oamenii aleg sa se angajeze in comportamente care contribuie la aparitia bolii.

Cele mai recente cercetari, in ce priveste dependenta, sugereaza ca toate dependentele isi au radacinile in afectarea biochimiei cerebrale, nu in lipsa de vointa, defectele de caracter, tulburarile de personalitate sau spiritualitate. Dependentii nu poftesc in realitate la substanta care ofera dependenta; ei poftesc la ceea ce substanta face pentru creier.

Noi, specialistii centrului Dependentii Anonimi oferim sprijin, sustinem si insotim persoanele dependente, in efortul lor de a dobandi si de a mentine un stil de viata sanatos, liber de orice dependenta.