Din cele mai vechi timpuri, oamenii au selectat plante, produse minerale care sa aiba fie o actiune placuta, euforizanta, fie sa inlature durerea, fie sa-l sustraga pe individ de la realitate, fie erau utilizate in cadrul unor ceremonii sau ritualuri, fie utilizate in scopuri terapeutice. Daca in antichitate existau doar droguri naturale, ulterior, datorita situaţiilor limita şi in special a razboaielor, oamenii de ştiinţa au creat drogurile artificial, care erau folosite pentru armatele diverselor popoare ce trebuiau sa reziste in regim de razboi, de multe ori fara apa şi hrana şi pentru anihilarea durerii cauzate de rani.

De-a lungul timpului, prin intermediul drogurilor, omul a incercat sa trateze raul, sa fuga de preocupari, de tristete, sa se rupa de cotidian, sa aiba o perceptie mistica si sa aiba experienta sacrului, experienta creata de el insusi cu ajutorul drogului. Cert este ca toate drogurile au la inceput un efect pozitiv „benefic”, placut, de stimulare a placerii, curiozitatii, voluptatii, de indepartare a durerii, insomniei, fricii, foamei, oboselii, epuizarii. Apoi, drogul devine un obiect de cult şi un ritual psiho-social, creeazǎ o lume noua, cu regulile sale, unde, persoana dependenta devine sclavul ritualurilor, al nevoii, al traficanţilor. Prin urmare, aceasta se izoleazǎ intr-o lume artificiala in care, in mod iluzoriu, işi gǎseşte o relativa linişte şi libertate.

Aparent, curiozitatea, imitaţia sau sugestia sunt cele care determina consumul de droguri, insa, privind in profunzime, motivele dependentei sunt reprezentate de revolta impotriva sistemului socio-cultural, de nevoia unor satisfacţii imediate, de cautarea unui refugiu, de depaşirea spaţiului şi a timpului, a unei realitaţi considerate ca insuficienta, represiva sau inacceptabila.

Daca viata ta, acum, iti este afectata de o dependenta, daca vrei sa intelegi ce este si cum functioneaza dependenta, care sunt cauzele si efectele ei, daca ai nevoie de ajutor, daca observi ca nu te poti abtine, daca simti ca nu mai esti in controlul tau, te simti vinovat si totusi nu iti explici de ce nu te mai poti oprii, de ce ajungi sa ai anumite comportamente sau sa consumi anumite substante care iti fac rau, daca ai inceput sa ii eviti pe ceilalti sau pur si simplu sa te izolezi, daca simti ca nimeni nu te intelege, ca totul este foarte greu si fara sens, si mai ales, daca vrei sa spui STOP dependentei si vrei sa schimbi toate astea si sa fii din nou in controlul tau si al vietii tale, noi suntem aici pentru tine.

Drogul nu face discriminari, nu ţine cont de varsta, sex, poziţie sociala, priveşte atat personalitatea individuala cat şi societatea careia ii aparţine. Fenomenul dependentei de droguri se dezvolta cu precadere in situaţii de criza, atunci cand se pun probleme mai dificile, diferite şi fluctuante.

Drogurile sunt substanţe psihoactive, susceptibile de a induce efecte psihice traite succesiv, ca o intarire a desfaşurarii unei stari de dependenţa psihologica sau fizica. Astfel, tot ceea ce se numeşte alcool, tutun, ceai, cafea, tranchilizante (droguri licite), dar şi opiacee, cocaina, canabis, LSD, etc. (droguri ilicite) este drog. Totuşi, in zilele noastre se mai face o distincţie intre drogurile „tari” (morfina, heroina, cocaina) şi drogurile „slabe” (canabis, LSD, tutun, alcool). Aceastǎ clasificare este insa artificiala, neţinand seama de faptul ca drogurile slabe nu fac adesea decat sa fie poarta de acces a drogurilor tari şi ca frecvenţa politoxicomaniilor (50% in 1993) nu mai permite separarea lor in mod schematic.

In ceea ce priveşte traficul de droguri, Romania este o ţara de tranzit dinspre Orientul Mijlociu catre Europa de Vest şi dupǎ 1989, a devenit o ţara consumatoare. Traficul de droguri a devenit o afacere rentabila in Romania, dar in acelaşi timp şi o mare problema la nivel macro şi microsocial.

Dependenţa este aceea care il determină pe consumator să procure drogul in orice fel, fără a ţine cont de lege sau de morală. Sănătatea acestuia se deteriorează, mintea este confuză, comportamentul capătă valenţe negative, iar de aici pană la izolarea socială nu este decat un pas. Decesele apar foarte repede, in cazul dependenţei de heroină, cocaină şi alţi compuşi, chiar dacă aceste substanţe sunt in stare pură.

Narcoticele produc, de asemenea, efecte negative in mod indirect prin acţiuni inconştiente, infracţiuni sau accidente. Violenţele şi alte tipuri de infracţiuni sunt deseori generate de intoxicarea cu droguri. Acest risc este cu atat mai mare, cu cat substanţa consumată stimulează sistemul nervos central, inlătură inhibiţiile, produce psihoze.

Se spune ca drogurile reprezinta una dintre cele mai mari adictii ale modernitatii. A te opune acestei tendinte inseamna a dezvolta o filozofie personala privind viata – a unui sistem de valori – a unui control de sine si a unei imunitati fata de excese si comportamente nesanatoase… si pentru asta, Noi suntem Aici langa Tine!

Noi, specialistii centrului Dependentii Anonimi oferim sprijin, sustinem si insotim persoanele dependente, in efortul lor de a dobandi si de a mentine un stil de viata sanatos, liber de orice dependenta.